Hva er ASMR?

Du har kanskje lagt merke til en voksende trend på Youtube. Underlige videoer med mennesker som snakker sakte med viskende stemme mens de trommer med fingrene på et ark, tapper baksiden av en blyant monotont mot tre, eller foretar en virtuell undersøkelse av øynene og ørene til den som ser på.
(Publisert 26.03.2014)

Jakten på den tinglende følelsen

Fenomenet kalles ASMR (forkortelse for Autonomous Sensory Meridian Response) eller «hjerneorgasme», og er en følelse som beskrives som en lett deilig iling som brer seg fra hodet og nedover ryggraden.

Mange mennesker sier etter å ha sett på ASMRvideoer at det gir dem en udefinert godfølelse som de gjenkjenner fra barndommen. Det kan ha vært når noen gredde håret deres, når foreldrene leste eventyr (at det blas i papir er en kjent «trigger»), eller rett og slett når så på når noen konsentrerte som om et eller annet.

(Mange av videoene involverer ulike typer rollespill)

Kjente «triggere»

  • Mennesker som snakker sakte med viskende stemme.
  • Nær, personlig oppmerksomhet fra en annen person.
  • Opplæringsvideoer og annen undervisning.
  • Se på et annet menneske utføre en oppgave, f.eks. fylle ut et skjema eller brette konvolutter.
  • Bli klippet eller kjemmet av en annen person.
  • Rasling med papir eller lyden av sider som blir vendt.

Så hva i huleste skyldes denne følelsen? Hva er det?

Vitenskapen enes enda ikke om hva denne følelsen skyldes, bortsett fra at det er en annen nevrologisk reaksjon enn «gåsehud» eller «frysninger».

Foreleser i psykologi og kognitiv forskning, professor Tom Stafford ved Universitetet i Sheffield, sier at «det kan godt være at dette er noe reelt, men det er iboende vanskelig å forske på.»

Mer enn nok videoer å velge i

Er dette noe for deg? Den enkleste måten er å ganske enkelte teste det ut selv (ikke alle merker noen effekt). Mens andre igjen rapporter å ha stor glede av ASMR som en avslappingsteknikk eller for å lettere falle i søvn på kvelden.

I skrivende stund får du nesten 1,4 millioner treff på Youtube om du søker på «ASMR».


Annonse:

Legg igjen en kommentar