24 Geniale forretningsidéer (som krever lite startkapital)

En salig blanding av virksomheter hvor noen kan drives på deltid som en sidegeskjeft til åtte-til-fire-jobben, mens andre egner seg best som en heltidsjobb.

Forretningsideer
(Foto: Dreamstime.com)

(Oppdatert 11.03.2020)

De fleste av idéene krever lite til ingen startkapital (med noen unntak) og kan drives hjemmefra. Bruk listen som en inspirasjonskilde og idébank, og suppler gjerne i kommentarfeltet med dine beste forslag!

1. Hundelufting på dagtid

Løser et behov mange har med hunder som takler dårlig å være lenge alene mens eierne er på jobb eller som trenger litt ekstra morsjon. Flere hunder (som går godt overens) kan luftes samtidig. Kan enkelt utvides til f.eks. til helgepass hvis noen av eierne må reise bort.

 • Lurt å tenke igjennom: Ansvar og forsikring

(Artikkelen fortsetter etter bildet)
Hundelufter

2. Husmaling

Godt betalt, og stort marked vår, sommer og høst. Boligsameier, borettslag, bedrifter, eneboliger. Krever minimalt med utstyr (lei en lift / kjøp stilas til de stor jobbene), og lett å markedsføre. Det enkleste er en lapp i postkassen. Suppler gjerne med en nettside / facebook. Gjør ordentlig arbeid, så jobber jungeltelegrafen for deg.

3. Bilpleie og vask

Har du det riktige utstyret og kompetansen, er din egen gårdsplass og en enkel nettside eller notis på korketavla på nærbutikken alt du trenger for å sette i gang.

4. Datahjelp og opplæring

Ikke alle har digital kompetanse, og kan derfor ha behov for hjelp til å få igang en maskin som har krasjet eller en skriver som ikke virker. Kanskje trenger de også opplæring i grunnleggende datamaskinbruk som nettbank og tekstbehandler?

5. Flyttevask

Lag et lite renholdsbyrå hvor du spesialiserer deg på flyttvask. Når er bolig selges og skal overrekkes ny eier kreves det at stedet rengjøres grundig. Mange har ikke kapasitet, eller ønsker ikke å ta denne jobben selv. Et potensielt stort marked de fleste steder i Norge (hvor det bor mye folk).

6. Fjern- eller hjemmeundervisning

Langt over gjennomsnittet flink til å synge, spille piano eller gitar, og har pedagogiske evner? En racer på matematikk? Det finnes alltid et behov for leksehjelp og andre typer hjemmeundervisning. Moderne videooverføringsverktøy som Skype og Facetime, gjør det mulig å også tilby personlig fjernundervisning.

7. Flyttebyrå

Du trenger en stor varebil og god fysikk. Bør minimum være to eller flere personer.

Noen gode tips fra denne 19-åringen som startet et flyttebyrå helt fra scratch, og som nå omsetter for over 1 million dollar i året:

(Gode tips uansett hvilken virksomhet du tenker å starte for deg selv!)

 • Kle dere ordentlig og opptre vennlig
 • Enkel og oversiktlig prissetting av jobben (uten noen skjulte avgifter)
 • Vær varsom med møblene som skal flyttes (burde være selvsagt)
 • Kom til avtalt tid
 • Alltid ta telefonen når kundene ringer

8. Fotograf

Bryllups-, konfirmasjon– og familiebilder. Eller hva med å tilby tjenestene dine til lokale eiendomsmeglerfirma? Mulighetene er mange. Obs! Ikke engang vurder dette om du ikke er svært dyktig og har fotografering som en lidenskapelig hobby.

9. «Flipping” av boliger.

Kjøp oppussingsobjekter til en god pris. Puss dem opp, og selg til en langt høyere pris. Krever at du har tilgang på mye kapital (unntaket fra resten av listen), er dyktig på oppussing (vinningen går fort opp i spinningen om du må leie folk til å gjøre det meste) og en teft for å gjøre gode handler.

10. Hjemmeside med promotering av affiliateprodukter.

Som “affiliate” promotere du andre bedrifters tjenester og varer. Krever minimalt med kostnader da du verken trenger varelager eller å gjøre jobben selv.

Handymann som er flink til å pusse opp? Lag en nettside med tips og råd om oppussing med affiliatelenke til de verktøyene du bruker til oppgaven.

Liker du å reise? Hvorfor ikke lage en reiseblogg hvor du samtidig skriver om de hotellene du bor på, med en affiliatelenke til en av de store hotellbookingportalene som finnes. Hver gang noen bestiller overnatting fra din side, utbetales det en liten provisjon til deg.

11. Klovn eller annen underholder i barnebursdager

Har du barnetekke og noen morsomheter på lager, har du alt du trenger (i tillegg til kostyme) for å starte din egen bursdagsunderholdningstjeneste.

Se også: 28 Bursdagsleker.

12. Import av produkter fra Asia og andre lavkostland

Selg direkte til butikker eller til forbruker via din egen nettside. Her er det en ting som gjelder: Å være først ute. Følg med på trender i andre land (særlig USA). Når et produkt slår skikkelig an et annet sted, er sjansen stor for at den etterhvert kommer til å gjøre det også her.

Men du må være rask. Når alle de store kjedene har kastet seg på bølgen er det for sent (tenk bare på fidget-spinner-dillen for noen år siden).

13. Renhold av private hjem

Et marked i vekst. Folk jobber stadig mer, og ønsker ikke å bruke det lille de har igjen av fritid til støvsuging og husvask.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)
Renhold av private hjem
(Gjør du en god jobb samtidig som du fremstår som en person det går an å stole på – noe som er alfa omega når folk skal slippe deg inn i hjemmet sitt – har du alle forutsetninger for å lykkes med en renholdsvirksomhet mot privatmarkedet. Foto: Dreamstime.com)

14. Stell av gravsteder

Mange eldre er så skrøpelige og dårlige til beins at de ikke får til å stelle gravene til sine kjære. Lag en enkel nett- eller Facebookside hvor du tilbyr tjenestene dine i nærområdet.
15. Snømåker

Har du en snøfreser eller traktor er det mange private og bedrifter som kan ha behov for tjenestene dine på vinters tid.

16. Sosiale Medieransvarlig (”SoMe”)

En kløpper på Facebook, Instagram og Twitter? Hvorfor ikke tjene noen kroner på det? Små bedrifter har som regel verken tid eller egne ansatte til å holde virksomhetens kontoer på sosiale medier oppdatert. Tar du på deg oppdraget for mange nok småbedrifter, kan du potensielt lage deg et levebrød av det.

17. Utleie av tilhenger

Lag en enkel nettside, hvor du tilbyr korttids- eller langtidsleie av tilhengeren din. Kan enkelt drives hjemmefra og skaleres opp til å leie ut flere maskiner (eventuelt flere tilhengere) etterhvert som du får dreis på geskjeften.

18. Utleie av sykler / elsykler

Perfekt om du bor midt i “turistløypa”. Kan kombineres med guidede turer i nærområdet, hvor du viser de tilreisende byen eller steder i naturen som er verdt å se.

19. Personlige treningstjenester

Er du i svært god form, eller innehar høy kompetanse i en spesiell idrettsgren, finnes det et stort marked. F.eks. Gruppetrening av langrennsteknikk, golfleksjoner, mennesker som ønsker å forbedre sin personlige tid på milløp, eller bare hjelp og motivasjon til å “komme opp av sofaen”.

Mulighetene er mange. (Personlig trener er ingen beskyttet tittel, men du bør inneha kompetanse utover “den jevne mannen i gata” dersom noen skal være villige til å betale for dine tjenester.)

20. Varetaxi eller andre budtjenester

Det vil alltid være behov for transporttjenester. Med en liten varebil (f.eks. en caddy eller transporter) kan du ta på deg oppdrag som selvstendig næringsdrivende for budfirmaer. Eller hvorfor ikke tenke utradisjonelt og miljøvennlig? Start som sykkelbudtaxi (krever at du holder til i en tett befolket storby).

21. Lei ut lagringsplass (bod/minilager)

Mest aktuelt dersom du har tilgang på mye bygningsmasse (f.eks. ideelt hvis du driver et gårdsbruk, og har låven stående tom) og holder til i nærheten av en storby.

Dette er et marked i sterk vekst verden over. Trenden er klar: Folk bor trangere og trangere. I en leilighet på 50 kvadratmeter med bare en knøttliten bod, har mange behov for ytterligere lagringsplass til f.eks. skiutstyr, arveklenodier og verktøy.

 • Viktig å ha med i beregningen: Sikkerhet, ansvar og forsikring

(Artikkelen fortsetter etter bildet)
Minilager
(Har du plassen som trengs, kan det å starte en minilager-geskjeft være svært så lukrativt. Husk bare at du har et stort ansvar for sikkerheten til kundenes gjenstander. Foto: Dreamstime.com)

22. Nettbutikk med egenproduserte produkter

Har du som hobby å lage håndlagde gjenstander? Pleier du å få skryt av venner og kjente for håndarbeidet ditt? Kanskje kan du gjøre butikk av det. Sett opp en enkel nettbutikk og prøv!

Mulighetene er mange:

 • Malerier
 • Trearbeider
 • Heklede eller strikkede arbeider
 • T-skjorter med morsomme trykk
 • Egenproduserte smykker og ringer

23. Plenklipping og enkelt hagearbeid

Har du en gressklipper, eller enda bedre: en plentraktor, finnes det mange som kan ha behov for tjenestene dine. I byen finnes det mange eldre som ikke har helse til å klippe plenen selv. Bedrifter trenger å få klippet plenen rundt lokalene sine.

Gå til toppen av artikkelen: Forretningsideer.

24. Hyttetjenester (deriblant plenklipp)

(Forsåvidt en fortsettelse på nr. 20, men dette markedet er potensielt så stort at denne fortjener et eget punkt).

Bor du i et typisk «hytteområde»? Mange hytteeiere bor 10-20 mil unna hyttene sine. Det er derfor langt billigere å betale noen for å klippe plenen og se etter at «alt er som det skal være» med jevne mellomrom enn å kjøre tur/retur selv.

Annonse:

En kommentar om “24 Geniale forretningsidéer (som krever lite startkapital)”

 1. Likte listen her!
  Har et annet godt tips! Pusse opp/bygge om møbler som gis bort/selges billig. En kan raskt innfri lån med denne side-geskjeften 🙂

Legg igjen en kommentar