Ryddetips

Lei av å ha rot overalt? Her er 10 essensielle tips for et ryddig hjem!

Ryddetips
Foto: Dreamstime.com

1. Er huset svært uorganisert og rotete når du setter igang, er det viktig å dele opp ryddingen i mindre deler for ikke å føle at oppgaven er uoverkommelig. En fin metode å gjøre dette på er å rydde kun et rom pr. dag. Eventuelt kan du bruke stoppeklokke og rydde i f.eks. 1 time pr dag.

Mange gjør den klassiske feilen å skulle endre hele huset på en dag, for så gi opp før de har kommet halvveis. Husk at alt rotet har bygget seg opp over lang tid, det vil derfor ta lang tid å få alt i orden igjen.

2. Lag et system for oppbevaring og behandling av post. Det er utrolig hvor mye rot det blir av reklame og uviktige papirer som ligger spredd over hele huset. Gjør det til en vane å ta en beslutning om hva som skal gjøres med hvert enkelt brev som kommer inn i huset.

Det aller beste er å betale og arkivere (eller kaste) regningene samme dag de kommer. Bruker du nettbank er det mulig å legge inn betalingen til forfallsdato. De aller fleste store firma tilbyr også e-faktura. Et enkelt klikk i nettbanken er nok, og pengene overføres først på forfallsdato.

Visste du at hver eneste husholdning i Norge mottar i snitt 45 kilo uadressert reklame hvert eneste år? 45 kilo! På hjemmesidene til Naturvernforbundet kan du bestille gratis «nei takk til reklame» klistremerker til å sette på postkassa. Du kan eventuelt lage dine egne merker. Alt du trenger en papirlapp med teksten «Nei takk til uadressert reklame» og en tapebit. Maskinskrevet eller for hånd spiller ingen rolle, er den merket på denne måten, har ikke reklamebudet eller Posten lov til å legge uadressert reklame i postkassen din. Ikke bare gjør du huset ditt mer ryddig, men også en god gjerning for miljøet. Abbonerer du på avisen følger det som regel med en del reklameinnstikk. Gjør det til en regel å kaste all uinteressant reklame med det samme du henter avisen.

3. Gjør det til en vane å aldri legge deg om kvelden før kjøkkenet er ryddet og skitne kopper og kar enten er vasket opp, eller puttet i vaskemaskinen.

4. Gå igjennom alle gjenstander i huset du sjelden bruker, og tenk over om du virkelig har bruk for alle. Har ikke en ting blitt brukt på 2-3 år er det lite sannsynlig at du kommer til å bruke den de neste 2-3 årene. Kast, selg eller lever det du ikke har bruk til Fretex.

5. Tenk igjennom om du virkelig har bruk for ting før du kjøper dem. Mange gjenstander som ser moro ut i butikken blir aldri benyttet, og ender opp som rot i huset ditt. Spesielt gjelder dette ting vi kjøper til barna, spar heller opp og kjøp kvalitetsgjenstander som blir brukt.

6. Hver gang du skifter klær, bestem deg for om det plagget du har på deg enten skal legges i skittentøysdunken eller kan legges inn i klesskapet igjen. Ikke bare sleng plagget på en stol eller på golvet.

Les også: 50 sparetips som garantert gir deg bedre råd.

7. Gjør det til en god vane å skylle og sette kopper og kar i oppvaskmaskinen etter hvert måltid. Har du ikke oppvaskmaskin, skyll og sett i oppvaskkummen. Vask opp etter hver middag og hver kveld.

8. Re opp sengen som det første du gjør hver morgen.

9. Rydd opp en gjenstand hver gang du forlater er rom. Det er utrolig hvor effektivt dette fungerer om du gjør det slavisk hver eneste dag.

10. Rydd ut av skap og skuffer med jevne mellomrom, og kast det du ikke har bruk for. Kjøp inn rikelig med oppbevaringsbokser i ulike størrelser. Lag deg systemer, og faste plasser som ting skal stå. Alle ting som ligger løst rundt i huset bør få sin faste plass. Putt blader og magasiner i tidskriftsamlere. Kast dagens avis hver kveld før du legger deg.

Hva er ditt beste tips? Del med andre lesere i kommentarfeltet nedenfor.


Annonse:

15 kommentarer om “Ryddetips”

 1. Hvis du har stor familie: Ha en boks på i nærheten av vaskemaskinen, som du kan legge ting du finner i lommene på klærne du skal vaske, og f.eks hver søndag må alle i familien rydde på plass de tingene som er deres.

 2. spør dine venner om det er noe de har lyst på av dine ting. Hvis du har litt vanskelig for å kvitte deg med ting, så hjelper det å vite at man kan gi det til noen som blir glad for det;)

 3. takk for tipsene huset har blitt veldig pent

 4. dette er veldig god side

 5. takk for tipsa hehe e et rom rydde 😛

 6. Hva gjør man med gaver man har fått, som man ikke trenger? Man ønsker jo ikke å skuffe noen?

 7. Kjekke kurver med lokk fra Jysk, er kjempefine å sortere papir, flasker, melkekartonger og plast i . Tar lite plass og er pene å se på 🙂

 8. Mange bra tips her. Har noen et tips til hva man skal gjøre for at huset ikke skal flyte over ting barna lager? (Tegninger ol.)

  Jeg får dårlig samvittighet for å kaste noe av det, men på den annen side kan jeg ikke beholde alt heller! Noen som har en god løsning på oppbevaring av slike ting?

 9. Hei, jeg har hatt noe brainstorming rundt dette med ting ungene lager. Kjenner igjen den dårlige samvittigheten. Jeg gjorde et par ting. Tegninger samlet jeg opp på en hylle med det nyeste ytterst, så kastet jeg det bakerste ved plassmangel. Etterhvert ga jeg en mappe til de eldste ungene der jeg sa at de kunne ta vare på tegninger og sånt i denne. Det ble mindre av tegninger og annet etter det. Jeg delegerte problemet kan du kanskje si.

 10. Veldig bra tips Kjetil, det skal jeg jammen prøve selv! Vi har så mye tegninger liggende at det er helt vilt, men får jeg meg til å kaste noe av det? Nei!

 11. Ta bilde av ting og tegninger barna har laget, det gjør det lettere å kaste, og tar liten plass. Seinere kan du lage (digitalt?) fotoalbum med bilde av tingen/tegningen sammen med bilder av barnet i den alderen det var i da den ble laget.

 12. Veldig fine tips…. Jeg har en garderobe med utrolig masse rot..jeg kan ikke engang se gulvet, omtrent, men jeg vil veldig gjerne vite hvordan man kan sortere kast og behold (gi bort) uten å gå en sånn stressfølelse?

 13. Denne siden er akkurat hva jeg trenger, For jeg elsker å ha det ryddig. De siste årene har det blitt mye kaos, kaos i hodet gjenspeiler seg i hjemmet Trengte virkelig en mal å følge. Takk, i dag har jeg fått nytt soverom 😀 (nyvasket og nyoppredd og nyevaskede gardiner. En bekymring mindre takk takk Jeg kommer til å sove godt i natt. Har konsentrasjons vansker og faller lett ned på pc,n når jeg er i gang med husarbeidet. Så surrer det bort i tåka. og det tårner seg opp for meg. Noen som kjenner seg igjen ???

 14. Når det gjelder tegninger fra barna (har 4 stk.) så fant jeg hver sine permer, og skrev navnet deres bakpå, som vi samlet de i. (med eller uten plastlommer)

 15. Det er nå blitt populært med brukt funn og gjenbruk
  Pakk inn ting du har til overs og ikke bruker lenger til julegaver eller bursdagsgaver. Må selfølgelig være skikkelige ting. Bra for opprydding bra for budsjettet:)

Legg igjen en kommentar