57 morsomme unyttige fakta

Vet du hva en Egiett er? Ikke? Hvilken konge i kortstokken mangler bart? Pløy deg gjennom listen og bli det naturlige mindtpunktet i enhver fest med disse og 54 andre superunyttige fakta innabords!
(Sist oppdatert 29.03.2017)

1. Ved å klemme en annen person i 20 sekunder, vil hormonet oxytocin føre til at vedkommende automatisk stoler mer på deg enn tidligere.

Morsomme fakta - klem en annen person

2. En forsker lot 78 bier, veps og maur stikke og bite ham for å avgjøre hvilket som frembrakte størst smerte. «Vinneren» ble den sør-amerikanske Paraponeramauren. Forskeren beskrev smerten som å gå over glødende kull med en 7,5 centimeter lang rusten spiker stukket gjennom hælen. Au!

Unyttige fakta - ikke blitt bitt av Paraponeramauren

3. 2,75 millioner Nordmenn er på Facebook, likevel har mer enn halvparten av jordens befolkning aldri ringt eller mottatt en telefonsamtale.

Halvparten av jordens befolkning har aldri snakket i telefon

4. Hjerterkongen er den eneste av kongene i kortstokken uten bart.

Hjerterkongen har ikke bart

5. Sjiraffer er kule dyr. Hør bare her: I tillegg til å være verdens høyeste pattedyr, kan sjiraffer gå flere dager uten å drikke vann. Faktisk enda lenger enn selveste «ørkenens skip», kamelen. De sover i gjennomsnitt under en halvtime i døgnet, og kan vaske ørene med sin egen tunge!

Forresten: Vet du hvilken ukedag du er født på?

6. Det er ikke uvanlig å føle seg liten når man tenker på Verdensrommets uendelighet. Tilogmed i vårt eget solsystem er jorden bare en miniputt. Solen inneholder nemlig 99% av all massen i hele solsystemet.

7. Lei av regn og dårlig vær? Da bør du kanskje vurdere å legge neste ferietur til byen Calama i Atacamaørkenen i Chile. I Calama har det nemlig ikke regnet på 400 år!

8. Den Japanske øya Okinawa, er verdenskjent for innbyggernes høye levealder. Allerede i antikken omtalte Kineserne øya som «the land of the immortals». For hver 100 000 innbygger (av i alt 1,2 millioner), finnes det i gjennomsnitt 35 mennesker over 100 år. Til tross for den høye alderen, viser statistikken langt lavere forekomster av kreft, Alzheimer, benskjørhet og hjerte og karlidelser enn det som er vanlig andre steder.

9. Det finnes mer enn 170 000 sommerfuglarter, hvorav om lag 2200 er funnet i Norge. De vakre insektene finnes ikke bare i stort antall – smaksorganene er også plassert et helt annet sted enn hos mennesker og dyr. Sommerfuglene smaker nemlig med undersiden av føttene.

10. Bare 12 mennesker har vært på månen – alle menn. I tidsrommet 1969 til 1972 ble det foretatt i alt 6 måneferder, hvorav 2 astronauter var med på hver tur. Ingen mennesker har satt sin fot på månen etter den tid.

11. Den finnes langt flere maur enn mennesker på jorden, men hvis du stilte opp all verdens maur og mennesker på hver sin gigantiske vekt – ville resultatet i antall kilo blitt omtrent det samme på begge vektene. Antallet kyllinger på verdensbasis er ca. det samme som antall mennesker.

12. At kvinner og menn er forskjellige visste du sikkert, men visste du at kvinner i gjennomsnitt blunker dobbelt så ofte som menn? Planeten Venus (når vi først snakker om kvinner), er forresten den eneste planeten i vårt solsystem som roterer samme vei som klokka.

13. Når spiste du sist en smakfull geitebiff? Aldri smakt det sier du? Fakta er at hele 70% av alt rødt kjøtt som spises på verdensbasis er nettopp – geitekjøtt.

Se også: 44 morsomme visdomsord.

14. I Norge er ikke lyn og torden dagligdags, men på verdensbasis slår lynet ned i snitt hele 9 millioner ganger per dag!

15. Hvor høyt kan du hoppe? I forhold til fluer blekner selv merittene til verdens beste høydehoppere – fluer kan nemlig hoppe 200 ganger så høyt som sin egen kroppslengde!

16. Må du å telle sauer i timevis før du endelig sovner om kvelden? Kanskje det bare føles sånn, forskere har nemlig slått fast at i gjennomsnitt bruker mennesker 7 minutter fra de legger seg til de sovner.

17. Alt spyttet du produserer gjennom et langt liv er nok til å fylle to svømmebasseng!

18. Inflasjon gjør at pengene dine stadig blir mindre verdt. Det koster mer å kjøpe en bil i dag enn det kostet Christopher Columbus å foreta 3 reiser frem og tilbake til Amerika. Inkludert alt av utstyr og betaling av mannskapet! Det var forresten Columbus som brakte de første sitronfrøene til Amerika.

19. Høyrehendte mennesker lever i gjennomsnitt 9 år lenger enn venstrehendte.

20. Bor du i en middels Norsk storby og synes trafikken går sakte i rushtiden? Vær glad du ikke bor i USA. Gjennomsnittsamerikaneren tilbringer nemlig 6 måneder av livet sitt på å vente på rødt lys.

21. Omtrent 97% av alt vannet på jorden er udrikkelig.

22. Glad i koteletter? Da bør du ta turen til Kina. Landet produserer nemlig mer svinekjøtt enn resten av verden tilsammen. Visste du forresten at det er fysisk umulig for en gris å vri hodet slik at den kan se himmelen?

23. 90% av alle utryddede arter på kloden er fugler.

24. Valuta for pengene. Med en vanlig gråblyant kan du skrive omtrent femti tusen ord. Når vi først er inne på temaet det skrevne ord. Tom Sawyer av Mark Twain som ble utgitt i 1876, er den første romanen i verden som ble skrevet på skrivemaskin.

25. Urettferdige lag? Historiens korteste krig var mellom Zanzibar og Storbritannia i 1896. Zanzibar overga seg etter bare 38 minutter.

26. Vanskelig å gjemme seg bort. Den tidligere basketstjernen Michael Jordan, er det mennesket som flest mennesker på jorden gjenkjenner ansiktet til.

27. La skjegget gro. Gjennomsnittsmannen ville ha grodd et 8,4 meter langt skjegg i løpet av livet om han aldri barberte seg.

28. Dyr å være misunnelig på når du har omgangssyke. Rotter og hester kan ikke kaste opp. Når vi først er inne på temaet rotter… Rotter formerer seg så hurtig at i løpet av bare 18 måneder, kan to rotter ha skaffet seg en million etterkommere.

29. Ryktet vil ha det til at Supermann er med i hver eneste Seinfeldepisode, men til dags dato har ingen sett snurten av han i episoden «The Subway».

30. Kinesisk er det språket som snakkes av flest antall mennesker i verden. Kinesisk er også enormt i antall tegn. Det finnes kinesiske ordbøker som inneholder vanvittige 80 000 tegn!

31. Ved å bruke øretelefoner i en time, økes bakteriemengden i ørene 700 ganger.

32. Ordet dessverre er feilstavet mer enn 4 millioner ganger på Norske nettsteder.

33. Gjennomsnittsmennesket (på verdensbasis) vil i løpet av livet ha svelget 70 insekter og 10 edderkopper i søvne.

34. Reker, loff, majones og sitron er sommerens favorittkosemat for mange. Men visste du at hjertet til reker sitter i hodet?

35. Det er fysisk umulig å nyse mens du sover.

36. Ikke akkurat noe å bli tykk av. Du forbruker flere kalorier på å spise og fordøye en stangselleri enn det antallet kalorier den inneholder.

37. Ekorn hamstrer stadig nøtter som de gjemmer til dårlige tider. Det er bare en liten hake ved hamstringen – de glemmer som regel hvor mer enn halvparten er gjemt.

38. Har du dårlige minner fra blokkfløyteundervisningen på barneskolen? I Belgia må alle barn lære seg å spille munnspill på skolen.

39. Ikke alltid holdt for å være en delikatesse. På 1800-tallet ble det ansett som inhumant og grusomt å servere hummer som mat til fengselsinnsatte.

40. At Engelskmenn elsker te visste du nok allerede, men visste du at alle britiske stridsvogner er og har vært utstyr med nødvendig kokeutstyr for å tilberede te helt siden 1945?

41. Himmelbjerget kommer langt nede på listen over Danmarks høyeste fjell. Møllehøj (170,86 moh), er landets høyeste «fjell».

42. Leo Fender, mannen bak de legendariske Fendergitarene – kunne ikke spille gitar.

43. Verdens mest kjente kvinneportrett, «Mona Lisa» av Leonardo da Vinci, mangler øyenbryn.

44. En av historiens mest forhatte menn, Adolf Hitler, ble i 1938 kåret til «årets mann» av Time Magazine.

45. Menneskets beste venn tåler ikke menneskets favorittgodteri og drikke. Hunder kan faktisk dø av å spise kaffe og sjokolade.

46. Dagros finnes ikke bare i Norge. India er verdens største melkeprodusent.

47. Kvikksølv er det eneste metallet som er flytende ved romtemperatur.

48. Gjennomsnittsmennesket har et sted mellom 85 000 og 150 000 hårstrå på hodet.

49. Vostok på Antarktis er det kaldeste stedet på jorden (hvor det gjøres temperaturmålinger). Kulderekorden her er på småkalde minus 89,2°C grader, og er den laveste temperaturen som noensinne er målt på jorden.

50. Synes du tiden går sakte? Ha! Et skarve år består ikke av mer enn skarve 31 557 600 sekunder. Et skuddår består av 31 622 400 sekunder.

51. Enden på skolissen heter Egiett.

52. Reykjavik er verdens nordligste hovedstad.

53. Stigbøylen som sitter i mellomøret, er den minste knokkelen i kroppen vår (ja, dersom du lurte: Den ligner faktisk på stigbøylen som brukes til å ri en hest).

54. Tungebeinet, er den eneste knokkelen i menneskekroppen, som ikke har leddforbindelse med noen av de andre knoklene i kroppen.

55. Dersom du slipper en rosin ned i et glass champagne, vil rosinen begynne å bevege seg vekselvis mellom bunnen og toppen av glasset.

56. I antikkens Egypt trodde man at mennesket tenkte med hjertet – hjernen anså man kun som uviktig fyllmasse for hodet!

57. Blir vi ikke lykkeligere av å danse tango likevel? Buenos Aires i Argentina er den byen i verden med flest antall psykoterapeuter per person. 1 psykoterapeut per 120 innbyggere.


Annonse:

6 kommentarer om “57 morsomme unyttige fakta”

  1. Takk, Der lærte jeg masse nytt!

  2. rare fakta assa…………………………………..

  3. Mye irrelevante sammenhenger, og hvorfor venter amerikanerene på rødt lys og ikke grønt lys

  4. Morsomme sannheter dette

  5. Dette var noen rare fakta

  6. Interessant

Legg igjen en kommentar