Hva er ketose?

Du har kanskje støtt på ordet ketose i diskusjon med mennesker som sverger til såkalt «lavkarbokosthold».

Forenklet ikkevitenskapelig forklaring på begrepet ketose:

Glukose er et karbohydrat som kroppen kan nyttegjøre som energikilde. Et annet navn på glukose er druesukker. Glukose finnes f.eks. I druer og andre søte frukter.

Når du spiser mat som inneholder karbohydrater (alle karbohydrater unntatt kostfiber), vil kroppen etterhvert bryte ned og omdanne dette til glukose. Selve produksjonen av glukosen foregår i leveren.

Hormonet insulin kan frigi glukose til kroppens celler via blodbanen. Glukose kan også lagres i leveren og musklene som glykogen.

Ketoner er organiske forbindelser, som kroppen også kan nyttegjøre som energikilde. Til forskjell fra glukose, dannes ketoner ved at kroppen omdanner lagret fett til energi.

Når kroppen får svært liten tilgang på energi fra glukose, må den kompensere ved å sette igang omdanningen av fett til ketoner – kroppen går i «ketose».


Annonse:

Legg igjen en kommentar