Hvordan spare strøm?

10 tips på hvordan du med enkle grep kan spare strøm (og penger).

1. Følg med strømmåleren. En fin måte å få et mer reelt forhold til hvor mye strøm familien forbruker, er å lese av verdien på strømmåleren fra dag til dag. Varier innetemperaturen ved å f.eks. skru ned temperaturen på varmekabler i gulvet eller skru ned panelovnene på stua og «stormfyr» med ved på iskalde dager. Merk deg hvilke utslag de ulike tiltakene gjør på strømmåleren fra dag til dag. La det gå sport i å få ned forbruket.

2. Gjør det til en god vane å slå av lyset hver gang du forlater et rom (unntatt når du planlegger å returnere til det samme rommet 5 minutter senere…)

3. Trekk ut ledningen til mobilladeren fra stikkontakten når den ikke er i bruk. Dette gjelder også annen småelektronikk.

4. Etterisolering og skifte ut gamle vinduer. Har du et gammelt trekkfullt hus? Kjenner du at det trekker fra vinduene? Isåfall kan det lønne seg å etterisolere og / eller skifte vinduene.

5. Monter sparedusj. Vær bevisst på å bruke så lite tid som mulig når du dusjer. Spesielt i perioder med dyr strømpris og lav utendørstemperatur.

6. Dusj > Bading. Ja det er godt å ta et rykende varmt bad, vær bare obs på at du bruker mye mer strøm når du fyller badekaret i forhold til en kjapp dusj.

7. Ikke la TV- og radioer stå døgnet rundt på standbymodus. I tillegg til å trekke strøm, kan det også utgjøre en brannrisiko. Slå av pc’en når denne ikke er i bruk.

8. Har du en vedovn er dette vanligvis en mye rimeligere måte å varme opp huset på enn med strømovner (særlig med en moderne energieffektiv ovn). Vær dog nøye når du kjøper ved. Fuktig ved har langt dårligere effekt enn tørr. En fin måte å undersøke om veden er tørr, er å slå to kubber sammen. Kommer det en hul lyd er veden tørr.

Gjør vedinnkjøpet på sommeren / tidlig på høsten, ikke vent til kuldeperiodene midtvinters når vedlagerne begynner å gå tomme og selgerne skrur opp prisene.

Rengjør ovnen for sot med gjevne mellomrom. I tillegg til å øke sjansen for pipebrann avgir en gjensotet ovn mindre varme.

9. Tenk gjennom hvilken temperatur oppholdsrommene bør ha. Kanskje går det an å senke temperaturen et par grader om alle tar på seg en varm genser og tykksokker? Mål av på strømmåleren (som i punkt 1), og se hvilke utslag dette gir. Ikke varm opp rom som brukes sjeldent (f.eks. gjesterom). NB! Enkelte rom med vannrør er avhengig av «en liten lunk» i perioder med sprenkulde for ikke å fryse og sprekke. En vannlekkasje blir fort mer kostbar enn de kronene du sparte i strøm…

10. Monter en luft-til-luft varmepumpe. De beste varmepumpene kan spare opptil 60 prosent av strømkostnadene forbundet med oppvarming av boligen din. Hvor mye du sparer avhenger av kvaliteten på pumpen, at den er riktig montert og klimaet på stedet du bor (fungerer dårlig ved ekstrem kulde).


Annonse:

2 kommentarer om “Hvordan spare strøm?”

  1. takk for tipsene. de var kjempe nyttige. vi har spart flere tusen pga. disse tipsene : )

  2. Meget nyttige råd her. Jeg fant en interessant side med flere strømsparetips på Fortum.no.

Legg igjen en kommentar