Når overfører bankene penger?

Spørsmålet som garantert har forundret deg mer enn én gang: Hvorfor er det sånn at noen ganger overføres pengene med det samme, mens andre ganger må jeg vente til dagen etter?

Når overfører bankene penger?
Når må jeg betale en regning hvis mottaker skal motta betalingen i dag? Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com

(Publisert 04.07.2016)

(Det korte svaret): Momentant mellom to kunder i samme bank, og til fire bestemte tidspunkt (og ikke i helgene) dersom den som sender og den som mottar bruker forskjellig bank.

Ola skylder Lise 500 kroner, og overfører pengene klokken 17.00 i nettbanken sin. Når mottar Lise pengene?

Hvis Ola og Lisa er kunder i samme bank, så overføres pengene med det samme (på samme måte som når du overfører penger mellom dine egne kontoer i nettbanken).

Sett denne? Norges lengste liste med sparetips?

Hvis Ola og Lise derimot er kunder i forskjellige banker må overføringen gjøres gjennom bankenes hovedavregningssystem. Dette skjer til fire fastsatte tidspunkter på hverdager:

  • 05.35
  • 11.05
  • 13.35
  • 15.35

«Penger er det motsatte av været. Ingen snakker om det, men alle gjør noe med det!» – Rebecca Johnson (Flere morsomme ordtak om penger).

Med andre ord, hvis Ola setter inn pengene han skylder Lise (som bruker en annen bank) en eller annen gang i løpet av formiddagen (ihvertfall før 15.45), vil hun motta pengene samme dag. Hvis ikke (slik som i spørsmålet innledningsvis) skjer ikke overføringen før klokken 05.35 dagen etter (Eller mandag hvis Ola betaler etter 15.35 på fredag ettermiddag).

NB! Det kan variere hvor lang tid det faktisk tar før pengene er på konto etter disse tidspunktene.


Annonse:

Legg igjen en kommentar