Shorting av aksjer

Ordforklaring: Hva vil det si å «shorte» en aksje?

Shorting av aksjer
Fersking på kjøp og salg av aksjer? Da har du sikkert oppdaget at det er en verden full av mer eller mindre forståelige og uforståelige begreper. I denne artikkelen tar vi en nærmere titt på shorthandel av aksjer. Foto: Dreamstime

(Publisert 24.05.2017)

Lav styringsrente gir enda dårlige innskuddsrente. Da kan det være fristende å forsøke å få bedre avkastning på sparepengene sine et annet sted: F.eks. i aksjemarkedet. Men hvordan plasserer man pengene hvis man tror at markedet eller en enkeltaksje skal til å kollapse?

Det motsatte av å sitte «long»

Ja, det går an å tjene penger på at en aksje faller i verdi. Det er imidlertid enda mer risikabelt enn «vanlig» (long) aksjehandel (hvor du går inn med en forventing om at aksjen skal stige, slik at du en gang i fremtiden kan selge deg ut med fortjeneste).

En såkalt «shorthandel» innebærer at du låner aksjer for å selge dem. Dette lånet må før eller siden dekkes inn (Les: Aksjene må kjøpes tilbake).

Hvis aksjekursen er lavere på inndekningstidspunktet enn da du solgte de lånte aksjene, vil du ha tjent penger på handelen. I motsatt fall må du kjøpe tilbake aksjene for en høyere sum enn du solgte dem for.

Kan være profitabelt, men risikoen er skyhøy!

Se for deg at du tror et oljeriggselskap kommer til å levere tidenes dårligste kvartalsresultater noensinne om en uke. Du er overbevist om at markedet kommer til å reagere negativt, og sende aksjekursen til bunns.

Derfor låner du 10 000 aksjer fra en aksjonær i selskapet, og selger dem på markedet for 50 kroner stykket. Handelen gir deg 500 000,- kroner.

Helt ut av det blå, leser du i avisen en pressemelding fra selskapet som kan berolige sine aksjonærer med at de har halt i land en gigantkontrakt. Fremtiden ser mer ett lyserød ut, og aksjekursen dobler seg over natten!

For alle – unntatt du og eventuell andre som sitter short i aksjen…

For skal du «dekke inn» shorten nå, for en halv million mer enn du fikk for de lånte aksjene, eller skal du vente enda lenger, og risikere at kursen går enda høyere?

Ingen grense for hvor stor tapet kan bli

Som du ser av eksempelet ovenfor, kan en feilslått shorthandel bli svært kostbar. Sitter man i en vanlig «long posisjon», avgrenses det potensielle tapet naturlig av at man ikke kan tape mer penger enn de man gikk inn i handelen med.


Annonse:

Legg igjen en kommentar